Eltűnt szörfös a Tajvani szorosban

Eltűnt szörfös a Tajvani szorosban

Eltűnt szörfös! 1984. november 24-én, 37 éve egy francia kalandor eltűnt a Tajvani-szorosban, miközben Kína és Tajvan között próbált átszörfözni. A neve Arnaud de Rosnay. A Tajvani-szoros kb. 300 km hosszúságú szoros a szárazföldi Kína és Tajvan szigete között. A legkeskenyebb része 131 km széles. A szoros a kínai polgárháború vége óta számos alkalommal volt a Kínai Népköztársaság és a Kínai Köztársaság (Tajvan) közötti katonai konfliktusok színhelye. Az igen merész életet élő francia származású Arnaud 1946. március 9-én Párizsban született, 38 évet élt tele nem mindennapi motivációkkal és vágyakkal. Mindössze 18 évesen Arnaud de Rosnay már a Vogue topmodelljeit fotózta, és beutazta a világot gyémántbányákat és drágaköveket kergetve. Amikor felfedezte a szörfözést, azonnal beleszeretett a sportba. De ennyivel nem érte be, többre vágyott……

Arnaud közreműködött a szörfözés franciaországi bevezetésében, és testvérével, Joellel közösen szervezte meg az első nemzeti bajnokságot.

A nyughatatlan lélek

Sosem volt csendben. Miközben élvezte az élet örömeit, a párizsi kifejlesztette a szárazföldi szörfözést, más néven terrasailing-et, amely a gördeszkázás és a szörfözés keveréke. 1979. áprilisában Arnaud 1380 kilométert “vitorlázott” Nouadhibou (Mauritánia) és Dakar (Szenegál) között. Mindeközben találkozott Jenna Seversonnal, John Severson lányával, a Surfer Magazine alapítójával. Összeházasodnak, több vitorlás kihívást teljesítenek, és a végsőkig együtt maradnak. Jenna gyorsasági szörfösként folytatta pályafutását.

Egymást követő eredmények

Az 1,85 méter magas francia arisztokrata folyamatosan a határait feszegette. 1980-ban önálló utazásra indult a Marquesa-szigetekről (Nuku Hiva) a francia polinéziai Ahe-atollhoz. Rosnay tíz éjszakát töltött a tengeren, és 11 napon keresztül 750 tengeri mérföldet szörfözött. Egy évvel később a La Manche csatornán való átkelési kísérlete elbukott. De 1984-ben hat óra 55 perc alatt sikeresen teljesíti a Key West – Havanna távolságot.

A végső álom

Báró Arnaud de Rosnay mindig kényelmes életet élt, de soha nem veszítette el a kapcsolatot a valódi élettel és a valódi emberekkel. Szerette megosztani a vízi sportok iránti szenvedélyét bárkivel, akivel találkozott. Rosnaynak azonban nagyobb tervei voltak. Át akart lépni kontinenseken átívelő vitákon, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy még mindig emberek milliói élnek elszigetelt részeken, a világ többi részétől elzárva.

A tragikus kaland

Tervei azonban tragikusan megszakadtak. “Az én véleményem nagyon egyszerű – egyszerűen leesett a szörfdeszkáról” – magyarázta Pierre Perrin, Arnaud de Rosnay hivatalos fotósa és egyben közeli barátja. De sokaknak más a véleménye. Vannak, akik úgy gondolják, hogy vagy tajvaniak vagy kínaiak lőtték le, de az elkövetők lehettek akár kalózok is. Bármi megtörténhetett.

Veszélyes volt a kínaiaknak – még Hongkongból is – a helyszínen tartózkodni, mert nem volt engedélyünk, így amint megtaláltuk az eltűnés feltételezett helyét, a tolmács azonnal visszament Hongkongba. Kína és Tajvan nem adta meg a felhatalmazást, így körülbelül tíz napig titokban kutakodtunk. Nem volt mentőakció – Kína és Tajvan nem törődött vele. Joel de Rosnay, Arnaud testvére felvette a kapcsolatot mindkét kormánnyal, hogy megpróbálja megérteni, mi történhetett, de soha nem kapott kielégítő választ. Mivel Rosnay kínai zászlóval a vitorláján szörfözött, Pierre Perrin nem talált valódi okot arra, hogy a katonaság esetleg lelőtte volna a szörföst.

Egy legenda éppen most bukott el, de ezzel egyidőben új csillag ragyogott fel az égen.

Forrás: surfertoday.com

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *