PWA verseny Torbole 2023 – összefoglaló

PWA verseny Torbole 2023 – összefoglaló

Bár a festői környezetben elhelyezkedő Garda-tó számos nemzetközi és hazai szervezésű szörfversenynek ad otthont minden évben, több mint 30 év után most rendeztek ismét PWA futamot Torbole-ban, amelyre a Challenger Hungary csapata is kiutazott. Íme egy rövid beszámoló az 1 hetes túráról.

Hétfő, az indulás – 2023. május 08.

A PWAwordltour.com-on decemberben közzé tett lehetséges PWA helyszínek között amint megláttuk a garda-tavi helyszínt máris szállást foglaltunk a bookingon, a hely közelsége, festői szépsége és a sztárok elérhetősége miatt nem hezitáltunk egy percet sem. Túránk május 8-án, egy borús hétfői reggelen kezdődött. Felpakolva hatalmas kombi autónkat indultunk útnak a lélegzetelállító környezet felé immáron vagy 10. alkalommal. Kényelmes tempóban kora délután érkeztünk meg, s bár az előrejelzést nézve rendkívül esős időt jósoltak, azért bíztunk a legjobbakban. Sajnos utólag kiderült hiába. A megérkezés napjának napfényes délutánját kihasználva szállásunkról besétáltunk a Circolo szörfcenterbe még rövidnadrágban és pólóban, majd a kora este folyamán hatalmas felhők kezdtek gyülekezni az égen. Másnap reggelre leszakadt az ég és gyakorlatilag szélcsend uralkodott a galaxisban. A szállodai szobában, kilátással a tóra gyönyörködhettünk a panorámában, bíztunk abban, hogy a legjobb pozícióból láthatjuk majd a futamokat.

Kedd, az ébredés napja – 2023. május 09

Röviden összefoglalva eső, eső, eső és gyenge szél.  A kora reggeli órákban megtörtént a versenyzők regisztrációja és mindenki várakozó álláspontra helyezkedett. Hosszabb-rövidebb tanácskozás után a szervezők futamot nem rendeztek. Ben Proffitt-al beszélgetve kedélyesen elmondta, hogy életében először jár itt a Garda -tónál. Rengeteg jót hallott róla korábban, ugyanakkor a heti előrejelzést látva nem valószínű, hogy kedvenc helye lesz. Késő délután kötetlen welcome party a Bar Conca d’Oro-ban. Összegyűlt a teljes mezőny. Fotózkodtunk is párat, Jordy Vonk-al, Enrico Marotti-val és Nico Prien-el.

Szerda, a szélhelyzet fokozódik – 2023. május 10.

A verseny második napja. Rossz hír, hogy az eső továbbra is szemerkél, de legalább nem zuhog. A jó hír, hogy az északról érkező Vento fúj annyira, hogy futamot lehessen rendezni. Szkegen való szörfözésre még nagy vitorlával is kevés, de foil-al siklanak a srácok, így az első futamokat meg tudják tartani. Az első futamot összesítésben a férfiaknál Alexander Cousin, míg a nőknél Justine Lemetier (FMX Racing) nyerte.

Csütörtök, városlátogatás – 2023. május 11.

A szervezőbizottság az előrejelzést elemezve a rajtot reggel 07:30-ra írta ki. Nincs is jobb mint korán kelni ebben a remek szélcsendes időjárásban. A napot már hétfő óta nem láttuk. A futamok 07:45-kor elkezdődnek, de elegendő szél hiányában a férfiak második futamát nem tudják befejezni. A nap hátralévő részében nincs szél, csak eső. A lehetséges futamidőpontokat folyamatosan halasztják, így arra az elhatározásra jutunk, hogy beautózunk Veronába. A délután folyamán a program városnézés esernyő alatt, kávézás fedett helyen. Késő este indulunk vissza a szállásra. Az eső néha eláll, de az esernyőket csak rövid időre tudjuk összecsukni. Hazafelé döbbenten vesszük észre, hogy a Monte Baldo teteje hófehér, az eső ott hó formájában telepedett meg. A helyzet egyre kilátástalanabb, a versenyzők közül többen fohászkodnak a szél istenéhez némi megváltásért. A szervezők számára a helyzet egyre kényelmetlenebb.

Péntek, végre jön egy kis szellő – 2023. május 12.

A remény hal meg utoljára. Elő a deszkákkal és a 7.7-es vitorlákkal. A szél egyre erősödik és egyben forog is. A nap többé kevésbe előbújik, délutánra azonban ismét beborul és esni kezd. Sajnos a hegyek közé beragadt felhőket a kis szél nem tudja kitolni, így azok folyamatosan telítődnek és csapadékot zúdítanak a környékre. Az okosbójákat a szervezők folyamatosan mozgatják a szélirány változásaihoz igazodva. Végre mi is vízre szállunk. 2 órát siklanak a deszkák viszonylag sima vízen. Bár a versenyzőket vízre vezénylik, értékelhető futamot a változó erejű, hol erősödő, hol gyengülő szél miatt nem rendeznek. A világbajnok Maciek Rutkowski (Challenger Sails/FMX Racing) szintén szélért fohászkodik (fotó lent).

A délután folyamán irány a Circolo szörfcenter ismét. Jól jellemzi a hőmérsékletet a fotókon áthatók sapkák, kabátok, pulóverek garmada. Pár szót váltunk Ben Proffitt-al, lencsevégre kapjuk a világbajnokot, Maciek Rutkowski-t és a Challenger Sails főtervezőjével Claudio Badiali-val is váltunk pár szót ha már egyszer a magyarországi disztribútorai vagyunk. Este közös vacsora, baráti beszélgetések és sztorizások feledtetik az elmúlt napok sanyarú körülményeit.

Szombat, PWA verseny eredmény nélkül – 2023. május 13.

Egy újabb eredménytelen nap. A nap végre süt. Kicsit meg is égünk a parton. A gyerkőc bemegy szörfözni, de csak libázik jobbra-balra. A szél délire fordul, fújni kezd az Ora, de nem elégé. A versenyzők kirajzanak, majd sikertelen próbálkozások után szépen visszahátszeleznek a partra. Már délután 16 óra van.

Vasárnap, sikeres futamok – 2023. május 14.

Végre fúj a szél. Lehetne erősebb, de ne legyünk telhetetlenek. A lányoknál összesen 7 futamot rendeznek. Lemeteyer halmozza a futamgyőzelmeket. Nem is csoda ilyen deszkával. Hét futamból hatszor ér be elsőként. A dobogó legfelső foka így 100% számára. Blanca Alabau gyenge kezdése után rendre második és harmadik helyeken fut be, míg Marion Mortefon is bebiztosítja magát a dobogón.

Sikeres futamokat rendeznek a férfiaknál is. Sikerül befejezni a napokkal előbb félbehagyott 2. futamot, valamint további 2 futamot is sikerrel lefutnak. Több, rajtnál történő kiugrás, hatalmas esések és szoros befutók teszik kiszámíthatatlanná a végeredményt. A legújabb Challengeres igazolás a 17 éves Will McMillan a 3. futamban eléri élete első PWA futamgyőzelmét. A 4. futamban Pierre Mortefon halad át elsőként a képzeletbeli célvonalon. A legnagyobb öröm azonban a Challenger/FMX párosítással futó Maciek Rutkwoski-é (POL-23), aki a tavalyi világbajnoki cím után megszerzi a 2023-as év első PWA győzelmét is. Második helyen Pierre Mortefon, míg harmadik helyen az újoncnak számító Will McMillan fut be nagy számolgatásokat követően.

Maciek a győztes Will McMilan a CHS főnökével Claudio Badiali-val
McMilan és a 3.hely A dobogósok
A női helyezettek CHS öröm Finn Noer-el a caddyman-el
Pezsgő a győzteseknek A legjobb csapat

Nem csak a Forma-1-ben locsolják a pezsgőt!

A versenyt követő első nap Blanca Alabau Insta bejegyzésében arról szólt, hogy verőfényes napsütés mellett 20-25 csomós egyenletes szél fúj. Hát ilyen a formánk. Jöttünk, láttunk, nyertek a fiúk, a szél miatt kicsit csalódottak vagyunk, de biztosan visszatérünk, mert ezt a helyet csak imádni lehet.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *