Dunky 50! – Interjú, 1. rész

Dunky 50! – Interjú, 1. rész

Björn Dunkerbeck 1969. július 16-án született és fantasztikus karrierje során legendás eredményeket ért el minden idők egyik legnagyobb szörföseként, hihetetlen 42 világbajnoki címet szerezve! John Carter Gran Canaria-an az 50. születésnapja alkalmából készített vele interjút. Melynek az I. részét közöljük most.

Szóval hogyan ünnepelte a nagy 50-et?

BD: A nagy 50! Először július 16-án közös vacsora volt szüleimmel, nővéremmel és a családommal, valamint a szüleim egyik közeli barátjával, Pozo Izquierdo első szörfösével, Klaus-al. Aztán tegnap este 40 barátom részvételével ismét közös születésnapi vacsora volt. Szóval két party, két vacsoraparty. A sziget déli részére mentünk, régi barátom, Vidar Jensen is ott volt. Csak vacsoráztunk, tehát meglehetősen korán fejeződött be!

Hogy érzi magát most ötvenévesen, szellemileg és fizikailag egyaránt?

BD: Nos, nagyon örülök annak, hogy elértem az 50-et szerencsére a sérülések elkerültek, és valójában most sokkal jobban érzem magam, mint néhány évvel ezelőtt.

Fél, hogy öregszik?

BD: Nem! Jobban félnék attól ha nem öregednék! Szerencsére nagyon kevés ember van/volt körülöttem, akik nem érték el az 50-et. Nagyon boldog vagyok. A szüleim még élnek, 70 felett is jó egészségnek örvendenek. Tehát azt hiszem jó géneket örököltem, és határozott elképzelésem, hogy megérem a 80-at is, természetesen a vízen. Apám jelenleg hetvenöt éves, és még mindig hetente több alkalommal szörfözik. Tehát ez a terv.

Az 50-et érzi e a testében és lelkében?

BD: Nem igazán érzem magam 50-nek, noha 20 éves fotóimat nézegetve azért változtam jócskán. Régebben néztem az 50 éveseket, szinte gyerek fejjel, 20 évesen, és úgy gondoltam, hogy öregek. Most már ott vagyok én is, s persze nem így gondolom. Valószínűleg, ennek köze van a sok sportoláshoz – szörfözéshez, kerékpározáshoz, evezéshez, búvárkodáshoz, és ez viszonylag fiatalon tart. Gran Canarán erős szelek vannak, amelyek szintén fitten tartanak. Mindez segít abban, hogy  50 évesen csak 40 legyek!

Milyen érzés volt visszatérni a sportoláshoz a csípőproblémák után?

BD: Nos, a porckopás miatt a csípőm néhány éve már szinte  teljesen csont a csonton volt, teljes felújítást kaptam titánium és kerámia beültetéssel. Azt kell mondanom, hogy igazán boldog vagyok, hogy nem kellett tovább szenvednem. Újra visszatértem a wave világába, és a mozgás könnyedebben megy mint valaha.

Szóval milyen mértékű fájdalommal éltél együtt?

BD: Egyszerűen fogalmazva, nem tudtam végigaludni az éjszakákat, így kénytelen voltam a műtétre rászánni magam. Egész idő alatt állandó fájdalmam volt. Ha bárkivel hasonló történik, ne habozzon, sokkal jobban fogja érezni magát, miután megműtötték, mint előtte. Nyilvánvalóan bízni kell az orvosban. Engem Ulrich Veilwerth műtött, aki jómaga is szörfös, egy München közeli klinikán. Néhány barátomnál másfajta műtétet – térd, könyök és váll, valamint néhány másiknál csípő – már végrehajtott. Tehát azt tanácsolom srácok, hogy beszéljetek vele. Megtalálható a weboldalamon is, a Dunkerbeck.com -on. Ha problémátok van, akkor mindenképpen ajánlom. Viszonylag fiatal, csak 54 éves, legalább 30 éve szörfözik. Tehát tudja, hogy min megyünk keresztül, így próbál segíteni, ahogy csak tud.

Mennyi idő után tértél vissza a vízre?

BD: A műtét február 17-én volt. Egy hetet voltam a klinikán, hogy megbizonyosodjak arról minden rendben van. Aztán két hetet töltöttem egy rehabilitációs központban, Németország déli részén. Két és fél hónap múlva pedig már SUP-oltam és lightosan szörföztem is. Az első alkalommal, amikor valójában 90 literes szlalomdeszkán álltam a Dunkerbeck Speed Challenge ideje alatt volt, és júniusban végigcsináltam a Défi Wind Caribbean-t, ahol negyedik helyezést értem el.

Milyen érzés látni, hogy Liam felnövekszik és annyira szenvedélyesen rajong a szörfözésért?

BD: Egészen kis kora óta van a vízen. Sokat szörfözik, a 12 év alatti korosztály Canári-szigetek-i bajnok, és kétszer is a 14 évesnél fiatalabb korosztály világbajnoka lett. A szörfözés egyre jobban megy neki, hiszen a fizikális ereje is folyamatosan fejlődik. Sok hullámlovas és széllovas versenyen vesz részt. És ha versenyképes vagy, és a világ legjobb versenyző srácai vesznek körül, akkor az nagyban ösztönözni fog téged is.

Emlékeztet-e fiatalkori önmagadra?

BD: Igen, sok órát töltöttem magam is a vízen, és Liam-et mindig is nehéz volt kicsalogatni a vízből, amikor jó feltételek vannak egy szörfözéshez! Nem számít, hogy hullámlovaglásról vagy szörfözésről van szó – ez egyértelműen kulcsfontosságú tényező, ha jó akar lenni, órákat kell a vízen töltenie.

Világbajnok akar lenni?

BD: Azt mondja! (Nevet.)

Mit gondolsz róla?

BD: Azt hiszem elfogulatlanság nélkül mondhatom nagyon nagy tehetsége van, és a világ egyik legjobb edzőterületén élünk. Természetesen támogatni fogom. A Red Bull szponzorált minket az elmúlt két évben, és két éve már volt saját Starboard limitált 65 literes gyerekmodellje is. A Severne új vitorlasorozatot készít, amelyet könnyebb és kisebb szörfösöknek szánnak majd, ezeket később dobják csak a piacra, de Liam lesz ezek „nagykövete”. Tehát minden adott ahhoz, hogy jobb szörfössé váljon, és motiváltabb is legyen!

Mi a helyzet a tanulmányokkal?

BD: Emiatt nem kell aggódni, mert az édesanyja egész idő alatt figyel rá! Elég jó az iskolában, tehát valójában nagyon jó helyzet.

Mit gondolsz a Kanári-szigeteken zajló gyerekversenyekről?

BD: A gyerekeké a jövő; egyre jobban hangoztatom, hogy a szörfös szülőknek felelőssebbnek kell lenniük és ha komoly eredményt szeretnének elérni, gyermeküket szörfiskolába kell beíratniuk,  csakúgy, mint pl. síelésnél, már öt és nyolc éves korukban. Ez a tökéletes kor a szörfözés alapjainak megtanulásához. És ha ebben a korban az alapokat elsajátították, valószínűleg egész életükben a szörfözésnél fognak maradni. Ha megvárjuk azt, hogy 15, 18 vagy 20 évesen a gyerek fedezze fel magától a szörfözést, sajnos ebben a korban már nem fognak rögzülni a zsigeri mozdulatok és kevésbé garantálható, hogy a gyerekek szörfözésnél fognak leragadni! Tanácsom minden szörfös szülő számára, hogy a lehető leghamarabb vigye el gyermekeit egy oktatóközpontba. Azt javaslom, hogy életkoruk öt és nyolc között legyen, szerintem ez a tökéletes .

Hiányzik a versenyzés, mint a régi szép időkben, amikor minden versenyen domináltál?

BD: Nem hiányzik igazán, harminc évig csináltam, és még mindig versenyezek, mint például a Défi Wind japáni, francia és a karibi futamain. Ráadásul az utóbbi öt évben megszerveztem és versenyeztem a Dunkerbeck gyorsasági világ és az európai bajnokságokon. Végigcsináltam a Lüderitz sebességi kihívását is. Mindig három hétre “odaköltözöm” és megpróbálom a legjobbat kihozni magamból.  Remélhetőleg ebben az évben 100 km/h sebességet is elérem, a mágikus százat, ez a fő célom! Megvan az új csípő, és sokkal erősebbnek érzem magam, mint tavaly, tehát határozottan segít.

Tehát ezek a dolgok valamilyen módon felváltják a PWA verseny napjait, a versenyeket és az összes ilyen dolgot?

BD: Természetesen, olyan hosszú ideig csináltam, hogy alig van olyan hely a földön, ahol nem versenyeztem, és nem voltam a dobogón, vagy nem nyertem. Tehát nagyon boldog vagyok, jó időben fejeztem be, a csúcson voltam!

Jó döntés volt?

BD: Úgy gondolom, hogy a megfelelő idő volt, így a fiatalabb és erősebb szörfösök megkapták a lehetőséget. Még mindig jól szórakozom a vízen. Szinte minden nap szörfözök, attól függően, hogy milyenek a hullámok választom, ki hogy freeride-ra, szlalomra, vagy a sebességre hangolok. Ezt a lehető leghosszabb ideig folytatni akarom.

Még mindig élvezi az utazást, vagy inkább szenvedésnek éli meg?

BD: A lehető legkevesebbet utazom. Ha kell, megteszem, de inkább itt maradok, és szörfözöm hazai pályán.

Manapság elég üzletembernek tűnik, élvezi az élet ezen oldalát?

BD: Nincs semmi más körülöttem! Itt van a Dunkerbeck szörfközpont Gran Canaria-n, amely jelenleg 42 éves. 1978-ban kezdtük el Maspalomason, a világítótorony mellett. Már van egy szörfközpontom Playa De Ingles-ben egy üzlettel, amely szörfökkel, evezéssel és SUP-al foglalkozik. Van nyári táborunk, téli táborunk és húsvéti táborunk, ahol nagyon sok gyerek van – hetente 40-50 gyerek. És mindig igyekszem minél több gyermeket szörfözni tanítani, legyen akár 5 vagy éppen 16 éves!

Manapság elég aktív a közösségi médiában, élvezi ezt nagyon, vagy csak a munka része?

BD: Ez nyilvánvalóan a munka része, de szeretek más embereket motiválni, a vízre csalogatni, s szeretem a széllovas rajongókkal vagy a szörf rajongókkal megosztani a tapasztalataimat! A szenvedélyes szörfösök követnek engem, és ez remek, mert mindig nagyon sok ember volt a korcsoportomból, vagy éppen tíz évvel idősebb/fiatalabb szörfösök, akik végigkövették a karrieremet és most csatlakoznak hozzám pl. a Défi Wind sorozathoz Japánban, Franciaországban és a Karib-térségben.

Folytatjuk…………………..

Forrás: windsurf.co.uk

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *