Dunky 50! – Interjú 2. rész

Dunky 50! – Interjú 2. rész

Hallottam, hogy van új központod  Bonaire-en?

BD: Igen, van egy új szörfközpontunk a Défi Windről ismert Philippe Bru-val és a Sorobon Beach Resort tulajdonosával Jan Hendrikkel együtt, remekül működik. Tökéletes hely egy szörf centerhez minden korosztály számára! Láthatsz itt gyerekeket, idős hölgyeket és a férfiakat, profikat és amatőröket egyaránt. Ideális hely átlagos 15-25 csomós széllel és 27 fokos vízhőmérsékleten, még télen is.

Mit gondolsz a foilozásról?

BD: A foil nagyon szórakoztató, főleg enyhébb szélben, véleményem szerint erős szélben ez még mindig meglehetősen nehézkes. Liammal enyhébb szélben gyakran foilozunk, természetesen ebben is nagyon tehetséges, de nem is csoda, hiszen a szörfözés egy válfaja. A foilt egyébként élvezem, különösen gyenge szélben.

Örülsz, hogy nem volt része a versenykategóriáknak mikor aktív versenyző voltál?

BD: A pályaversenyeket mindig is jobban élveztem, mint a szlalom versenyeket, mert több taktikai elem tartozik hozzá szerintem. Nyilvánvaló, ha lett volna foil kategória annak idején, abban is biztos versenyeztem volna.

Van még ambíciód?

BD: Mint mondtam, az ambicionál, hogy folyamatosan vízen legyek, a lehető legtöbb időt töltsem ott Liammal és a lányommal egyaránt, aki egyre nagyobb és legutoljára a sebességi versenyemre is kilátogatott édesanyjával együtt. Lányom is ismerkedik a szörfözéssel, kezd egyre jobb lenni benne. Mindkettőnek nagyon tetszik a víz, 11 és 6 évesen mindketten szörföznek, SUP-olnak vagy hullámlovagolnak. Igyekszem annyi időt tölteni velük Gran Canaria tökéletes körülményei között, amennyit csak lehet. Remélem sokáig fogunk itt Pozo-n együtt szörfözni.

Mit inkább csinálsz szívesebben manapság, szlalom vagy wave szörfözést?

BD: Szerintem ez a szép a szörfözésben, hogy tetszés szerint választhatsz. Ha olyan a kedved és persze a lehetőségek sebességre hangolhatsz vagy szlalomdeszkára, freeride deszkára állsz, esetleg a hullámokat lovagolod meg. Szóval általában azt csinálom amit az időjárás és a körülmények diktálnak.

Családcentrikus embernek tűnsz, élvezed az élet ezen részét is?

BD: Igen, nagyon szerencsés ember vagyok. Maria a feleségem és 4 gyermekünk értelmet ad életemnek. Időben alapítottunk családot azt hiszem. Az első gyermekünk akkor született amikor 35 éves voltam és egyértelműen gazdagabbá tette a mindennapjainkat. A feleségem és én nem tudnánk elképzelni az életet gyerekek nélkül.

Mi a véleményed a hatalmas bukóhullámokról, Jaws-ról?

BD: Nagyon sokszor szörföztem ilyen körülmények között. Külön felkészülést és tudást igényel. Első körben nem árt egy alapos könnyűbúvár lecke sem. Nagyon sokan teszik magukat próbára ilyen körülmények között felkészületlenül.  Természetesen ha rá tudok készülni, megyek és csinálom szívesen.

Megijedtél a hullámoktól?

BD: A Jaws-t tisztelni kell, és időről időre fel kell készülni rá. Sokszor szörföztem ilyen körülmények között, de sosem voltam az a fickó, aki mindent kockáztatott egy óriási hullám miatt, tekintettel arra, hogy egy rosszul elsült manőver vagy mozdulat és 10 úszómedencényi víz landol az arcodban és rajtad egyaránt. Józannak és nyugodtnak kell maradnod ilyen körülmények között is. Mindig is az a fickó voltam aki a biztonságos oldalon szeretett játszani.

Melyik volt a legkülönlegesebb díj amit elérték karriered során, amire a legszívesebben gondolsz vissza?

BD: Nagyszerű kérdés. Az első ilyen pillanat volt, amikor 1988-ban Robby Naish-t legyőztem szlalomban és az összesített bajnoki cím is az enyém lett. A második természetesen amikor a 90-es évek közepén megnyertem a szlalom, wave és pályaverseny bajnokságot, ráadásul 3 évben egymás után. Ezek számomra hatalmas pillanatok, eredmények voltak. Aztán amikor európaiként elsőként nyertem  meg a Ho’okioa Classicot, szintén nagy dolog volt a karrierem során. Aztán többször nyertem a hollandiai Sylt-ben, Hawaii-n és Japánban. Ezek kombinációja emelt a csúcsra a pálya és szlalomversenyeken egyaránt. Azt hiszem ezt nagyon kevés versenyző mondhatja el magáról. Talán az egyetlen ilyen ember aki minden hasonló kupát magáénak mondhat az Robby Naish.

Amikor a Robby Naish-el való versengésed csúcsán voltál, egyáltalán nem kedvelted őt, vagy ez csupán csak egy profi versenyzés volt a vízen?

BD: Voltak komoly pillanatok karrierünk során, de nyilvánvalóan nem próbálhatsz meg mindig mindenkit legyőzni, és a győzelmek után mindig mindenkivel legjobb barátságot kialakítani. Ennyi verseny és küzdelem után elmondhatom, hogy most a legjobb barátok vagyunk. Robby üzenetet küldött nekem a születésnapomra, mint ahogy azt sokan mások is tették. Időnként telefonon beszélünk, és amikor együtt vagyunk egy-egy kiállításon, általában együtt töltjük az időt, együtt reggelizünk és storyzunk a régi időkről. ilyenkor mindig ugyanazt mondja: „Te fene gyerek, jöttél és megvertél!” Egyáltalán nem tetszett neki! Így van, a verseny az verseny. Ha megöregedtek és mindez már a múlt része, akkor barátokká válhattok.

Ha visszagondolsz arra, hogy az emberek Terminátornak hívtak, viccesnek találod?

BD: Ó, vicces igen, mert nagy voltam, szőke voltam, nagyon sok versenyt sikerült megnyernem. Akkoriban Arnold Schwarzenegger készítette a Terminátor filmeket, és mindig azt mondtam a verseny után: „Visszatérek!” Szóval ezért hívtak Terminátornak, visszagondolva elég vicces volt!

Mi a kedvenc filmed?

BD: Szeretem a Braveheart-ot és a Gladiator-t, valamint az újabb kaland- és akciófilmeket, amelyek nem túl durvák, de mégis szórakoztatóak. Tetszik nekem a Mission Impossible sorozat Tom Cruise-al. Amikor filmet nézek, szórakozni akarok, és nem szeretem, ha túl bonyolult, szóval legyen  szórakoztató és érdekes. A 007-es filmek mindig is a kedvenceim voltak, és a Clint Eastwood westernjei is ezek közé tartoznak.

Kedvenc könyv?

BD: Nem emlékszem mikor olvastam utoljára könyvet.

Milyen autóval jársz?

BD: Két éve egy Mercedesem van, jelenleg egy dízel XXL Mecedes Vito Tourer 116 CDI-t – ez egy többcélú családi és a szörfös járgány!

Gyakran vagy otthon esténként TV-t nézve, vagy éppen fordítva?

BD: Nos, minden másnap megnézem a híreket, és valami jó filmet is. Többnyire otthon lazulok az aktív napok után.

Tea vagy kávé?

BD: Határozottan kávé, kávé és Red Bull!

Természetesen meg kell említened a Red Bull-t!

BD: Valójában most már életünk szerves része.

PC vagy Mac?

BD: Mac, mindig is!

Miért?

BD: Nem romlanak el és könnyebben használhatók. Évek óta használok Mac számítógépet. Volt egyszer PC-m, de nem váltok vissza!

iPhone vagy Android?

BD: Valójában Androidos vagyok. Eleinte volt iPhone-om, de az Android felé húzok. Szimpatikusabb.

Sör vagy bor?

BD: Vörös bor!

Ideális körülmények a sebességi versenyeken?

BD: A gyors szörfözéshez a szél 35-50 csomó között legyen és természetesen sima vizű csatornában!

És hullámszörfözéshez?

BD: A wave szörfözéshez számomra a három méteres, vagy négy métertől öt méteres hosszú hullámok mind megfelelőek, szórakoztatóak!

Még mindig szereted az erős szeleket?

BD: Szeretem a 40 csomós Pozo-i napokat. Kedvencem azonban a 4,7 vitorlára fújó 30 csomó körüli állandó szél.

A legjobb wave session?

BD: Sok ilyen volt. Ez a jó a wave-ben, hogy alkalomról alkalomra, versenyről versenyre lesz egy új menet, ahol bizonyítani tudsz. Nem tudok csak egyet kiemelni.

Mi a kedvenc ételed?

BD: T-bone steak és friss hal! Természetesen nem együtt!

Salátával és sült krumplival?

BD: Salátával, mindig!

Rendszerető ember vagy, vagy rendetlen?

BD: Valójában a tökéletességre törekszem. Annak ellenére, hogy az autóm most rendetlennek tűnik, az azért van, mert egész héten keresztül készenlétben voltam a Pozo PWA rendezvényen Liammal. A gyerekek életük felét is a járműmben töltik, tehát ezt el kell fogadnom. De én inkább rendezett ember vagyok, nem szeretem a rendetlenséget.

Ki volt a széllovas példakép, amikor még gyerek voltál?

BD: Nos, el kell mondanom, mielőtt Robby és az többi srác ellen versenyezni kezdtem volna, Robby Naish határozottan köztük volt. Először Gran Canaria-n találkoztam vele, 1982-ben. Láttam őt szörfözni Pozo-n, amikor itt még semmilyen verseny sem volt. Emlékszem, hogy volt még néhány versenyző a Mistral csapatból – Klaus Maran és Charlie Messmer. Nagyon fiatal gyerekként versenyeztem velük, de nem emlékszem, hogy akkoriban pontosan hány éves voltam. A verseny után mindnyájan ide jöttek, és együtt nyomtunk végig pár session-t. Valójában először itt találkoztam Robby-val.

Ki a kedvenc sportolód a szörfözésen kívül?

BD: Ez is nehéz. Nincs igazán kedvencem, inkább azokat szeretem akik sokáig voltak/vannak a csúcson mint pl.  Rafael Nadal és Roger Federer a teniszben; a síelésben Aksel Lund Svindal, aki szintén szörfös. Barátok vagyunk Dani Pedrosával, az egyik legjobb Moto GP versenyzővel, néhány hónappal ezelőtt vonult vissza, és itt is gyakran szörfözik. És természetesen az egyik kedvencem a Forma-1-ben határozottan Schumacher és Ayrton Senna, aki régen a Hugo Boss csapatában is volt. Néhány alkalommal sikerült találkoznom ilyen fajta srácokkal.

Volt mélypont a karrieredben?

BD: Nem igazán. Úgy gondolom, hogy a csípőm néhány éve lelassított,  de most erősebb vagyok, mint valaha. Néhány karcolást összeszedsz az úton, de túl kell rajta lendülni és a legjobbat kihozni magadból újra és újra.

Nos az utolsó kérdés, az 50-es szám, ha választhatnál, hogy ismét pontosan ugyanazt az életet éled-e, akkor ezt választanád, vagy másképp tennél?

BD: Határozottan ezt választanám! Ha rendelkeztem volna a jelenlegi tudásommal korábban, akkor néhány apró dologban lenne módosítás, de alapvetően mindennel elégedett vagyok. De ahhoz, hogy jobbá váljunk, nyilvánvalóan tanulnunk kell a hibáinkból, így határozottan azt mondom, ugyanígy élném újra az életemet, igen!

“Valójában perfekcionista vagyok.”

Forrás: www.windsurf.co.uk

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *