IKONOK AKKOR és MOST – 3. rész

IKONOK AKKOR és MOST – 3. rész

A sztárok listája igen hosszú. Hiba lenne azt gondolni, hogy sorozatunk esetében tökéletesen ki lehet választani a legjobb vagy épp legkedveltebb néhány szörfversenyzőt, akik beírták magukat a nagyok könyvébe. Sokan vannak, ráadásul mindenkinek más és más a kedvence. De talán Robby Seeger, Paolo Rista, Jessica Crisp, Nik Baker, Jason Polakow, Thiery Bielak és José Bahadour feltétlenül a lista elejére való.

Robby Seeger

A német származású szörfös több mint 20 éve Maui-n él feleségével és gyermekeivel. Laird Hamilton-al, Dave Kalama-val, Pete Cabrinha-val szoros kapcsolatot tart fent. Többszörös német bajnok, a legnagyobbakkal versenyzett egyidőben. Bár világkupa futamgyőzelmeket bőven tudhat a háta mögött, sem szlalom, sem wave bajnoki címet nem tudott szerezni. Versenyzőkényt megfordult a Simmer Style, F2, Neil-Pryde stb. csapatoknál. Manapság videó produkciós céget vezet, weboldala a robbyseeger.com címen elérhető.

Robby 1993-ban és …. Robby Seeger 2010 környékén!
Paolo Rista

Az olasz származású szörfös Fokvárosban nőtt fel. Itt ismerkedett meg a szörfözéssel és csatlakozott nagyon fiatalon a profik világához. A versenyek kapcsán Hawaii-ra költözött, majd egy idő után Franciaországba tette át székhelyét, ahol művészeti tanulmányait folytatta. Bár világkupa aranyéremmel nem büszkélkedhet, a szörfözés és vizisportok területén nagy sikereket ért el. Saját céget alapított, amely professzionális szkegek gyártásával foglalkozik szörfök, kite-ok számára egyaránt. Évekig a Mistral-nak is dolgozott shaperként!

Paolo Rista napjainkban!
Jessica Crisp

Az évek mintha nem látszódnának meg rajta. Nemrég múlt 50 éves. A 80-as évek végén vált profi versenyzővé. 1993-ig kellett várnia PBA bajnoki címére. Nathalie Siebel, Andrea Hoeppner és Jutta Müller nagy riválisa. Többszörös sérülése is eltérítette az olimpiától, de Sydney-ben 5., Athénben 6., Pekingben szintén 5. helyen végzett. A szörfözés az élete, bár saját bevallása szerint, vannak olyan szélviszonyok, amelyeket kevésbé kedvel.

Jessica 1993-ban és …… Jessica Crisp 2015-ben!
Nik Baker

Nik és Ant Baker, a szörfös testvérpár. Bár mindketten sikeresek, Nik többre vitte. Hazájában úgy ismerik, mint az Egyesült Királyság legjobb wave szörföse. 11 éves kora óta szeli a hullámokat. Nemzetközi szinten a világbajnoki címtől mindig távolabb volt, ugyanakkor azon kevesek közé tartozik, akik a hawaii wave versenyen győzni tudtak európainként, ráadásul úgy, hogy hazai pályán Robby Naish-t győzte le 1999-ben.  Mindezek mellett 2008-ban jött össze neki egy PWA Wave 8. helyezés.

Nik Baker 90-es évek elején…. Nik napjainkban balról a 3.
Jason Polakow

1990-ben debütált a legnagyobbak között az ausztrál versenyző. Több mint 20 éven át a legjobb wave-riderek közé sorolták.  PWA Wave kategóriában szinte mindig az első három között szerepelt, 2x világbajnokságot is tudott nyerni. Az első versenyzők egyike, aki saját márkával jelentkezett. Igaz a Strapper nem futott be nagy karriert, de a második próbálkozás a JP már annál inkább. Jason ma már csak a nevét adja hozzá. Robby Naish-hez hasonlóan saját videót adott ki.

JP 1993-ban! Jason Polakkow napjainkban FB oldalán!
Thiery Bielak

Szörfös pályafutásában a speed játszott komoly főszerepet. A PBA szlalom és speed futamok résztvevőjeként, főleg ez utóbbinak volt mindig komoly esélyese, bár győzelmei szám sajnos elenyésző. A most 62 éves, 188cm magas versenyző a Lüderitz Speed Challenge mellett a Prince of Speed sorozatban szervezőként és versenyzőként is elkötelezte magát. 62 éves kora ellenére komoly hangsúlyt fektet FB profiljára.

Thiery 1993-ban a PBA versenyen 60 felett is mindene a szörf!
Joseh Bahadour

Thiery Bielak-hoz hasonlóan sem wave, sem szlalom pályafutása nem érdemel különösebb említést, ugyanakkor mint a Neil Pryde által szponzorált francia a speed versenyeken szerzett nevet magának. Legjellemzőbb helyszín, ahol rendszeresen feltűnt a Tarifa-i spot. Sok felvétel közül a legemlékezetesebb talán az 1993-as PBA Masters of Speed, ahol nemcsak félelmetes végsebességeket, de hatalmas bukásokat is közvetített a tv.

José 1991-ben és…… …napjainkban!

Folytatjuk….

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *