IDŐUTAZÁS – ’00-2005, SOROZATUNK 4. része

IDŐUTAZÁS – ’00-2005, SOROZATUNK 4. része

Egy újabb gyöngyszem, egy újabb fél évtized. Lássunk néhány újdonságot és érdekességet a 2000-2005 közötti időszakról. A 2000 és 2001-es években a deszkák terén olyan típusok látnak napvilágot, mint a Fanatic Stingray sorozat, a nagysikerű Mistral Vision, a Hi-Fly Freeride, Freemove sorozata, az RRD Avanmove darabjai, amelynek ridere Josh Angulo, az AHD G-Ride, valamint a DORPS is bejelentkezik szörf és kite deszkákkal egyaránt. A GUN palettája egyre bővül, a kiegészítőkön kívül Helix, Argon és Krypton névre hallgató deszkasorozatot dob a piacra. Mivel a kite egyre népszerűbb, a szörfmagazinok több és több oldalt szentelnek a híreknek, új termékeknek, tippeknek.

2002-ben áttörés következik a tengerentúlon. A Mistral-Naish kombo megszűnik létezni, januártól kizárólag Naish márkanévvel kezdi el árulni deszkáit a világbajnok. A Moreno ikrekről rövid cikk jelenik meg a SURF magazinban. A 2001-es wave ranglistán Daida olyan nagy neveket előz meg mint pl. Karin Jaggi, Iballa pedig a 3. helyen végez. A melegebb éghajlatokon élők és az ide utazó szörfösök mellett a skandináv országokban télvíz idején sem lankad a szörfszenvedély. A ruhák fejlődésével már havas, jeges körülmények között is nyomják a fanatikusok. A ruházat és kiegészítők terén a CAMARO toronymagasan vezet. Wave vitorlák terén legkedveltebb a NP Search, NS Dr. X, a G Manic és az Arrows Impact. Az árakat már nem nyugatnémet márkában és schillingben látjuk, hanem euróban jelennek meg. Egy korszak ezzel lezárult.

A GUN 2001-es deszkakollekciója. Bemutatkoznak az új Naish deszkák!
Nemcsak nálunk divat a téli menet! Iballa és Daida 2001-ben!
Tripla X és társai 2002-ből!
Jim Drake 72.

2003-ban Jim Drake betölti a 72. életévét, Hoyle Schweitzer a 69-et, míg Robby Naish már túl van a 39-en. A nosztalgia picit szárnyra kap és olyan fotók jelennek meg a magazinokban, amelyek a kezdetekhez repítenek vissza. Az internet még nem annyira elterjedt, a tartalmak sem annyira részletesek mint napjainkban, így a lenti fotón látható 1978-as trapéztechnika elég meglepően hat az olvasóra.

A több mint 30 éves múlttal rendelkező Düsseldorfi hajókiállítást 2003. január 18-26. között rendezik meg. A kiállítók száma eléri az 1700-at. Idén, azaz 2020-ban a Budapest Boat Show-n ugyan ennyien nem lesznek, de érdemes kilátogatni az F-pavilon 202E standjához. Díjmentes belépőjegyekért ide kattintva regisztrálhattok.

Jimy bácsi 72 éves – 2003-ban! A kezeket is figyeljétek!
Challenger Sails 1978

A wave mellett a freeystyle egyre nagyobb teret hódít. Az ehhez szükséges kisebb szkegek, vitorlák és deszkák fejlesztése rohamosan folyik. A Challenger Sails vitorlákról, amelyet épp a Gardatónál teszteltek 4 oldalas cikk jelenik meg. Tudtad, hogy a Challenger Sails 1978 óta gyárt vitorlát?! Az egyik legnagyobb múlttal rendelkező európai gyártó.

A moto-cross, ski-cross mellett 2003-ban megjelenik a PWA futamokon a Super-X kategória. Nagy kihívás ez a versenyzőknek és szervezőknek egyaránt. A futamokon sok a bukás, esetenként a bóják is kiszakadnak, egy lebonyolítás nagy odafigyelést és rugalmasságot/rögtönzést igényel. Bővebben korábbi cikkünkben ide kattintva olvashatsz róla.

A legkedveltebb szeles helyek Európában és környékén Paros, Naxos, Rodosz, Karpathos, Alacati, Tarifa, Porto Pollo, valamint Dahab, Hurghada, Kanári szigetek és Marokkó. Utazási és szélinfókról részletesen tájékozódhatunk a magazinokban, évszakra, hónapra lebontva a hőmérsékleti, szél, csapadék adatokat kapunk szálláshely ajánlóval egyaránt.

Széladatok 2003-ból!
VDWS – az alapok

A gyártók és kölcsönzők egyaránt felismerték, hogy nem csupán a felszerelés értékesítését, hanem az oktatást is előtérbe kell helyezni. Az 1974-ben alapított VDWS oktatóközpontok és oktatók száma gyarapszik. A világ minden táján megjelennek a tipikus piros/sárga dakron vitorlák a VDWS feliratokkal.

A lakossági célokat szolgáló műholdak megjelenésével elterjednek a GPS alapú karórák, így már nem csak a speed versenyek résztvevői tudják mennyivel hasítanak a vízen, de a Velencei-tó és Balaton szerelmesei is nyomon követhetik milyen távot szörföztek, mekkora maximális és átlagsebességgel tették mindezt.

2004. májusában varázslatos gyerekek címmel hosszú cikk jelenik meg Graham Ezzy-ről, Kai Lenny-ről, Kiri Thode-ról és Sarah Quita-ról. Ma, 2020-ban tudjuk hogy kik azok, akik valóban célba értek.

A Mistral piacra dobja a megújított, korábban is nagysikerű, de az új stílusoknak megfelelő Screamer freeride sorozatát, amely egészen 2009-ig az egyik legsikeresebb és legtöbbet eladott darab volt. A most piacon lévő Quikslide ennek a sorozatnak próbál nyomdokaiba lépni.

Dunkerbeck a wave és szlalom versenyek helyett átnyergel és a sebesség megszállottja lesz. A Neil Pryde vitorlák mellé a Peter Thommen által shapelt 35/40/45 és 50 cm széles deszkákat választja.

VDWS bemutató a Düsseldorfi kiállításon Az ifjú titánok 2003-ban!
Kai Lenny – 2003! Sarah Quita – 2003!
Plattensee – büszkék lehettünk! Dunky és fegyverei!
Egy kis speed történelem:

1976: A John Players Record Week elnevezésű rendezvényen a hollandiai Weymouth-ban Derk Thijs Windgliderével megfutja a 35,373 km/h sebességet 500 méteren.

1982: Philip Pudenz Kiel-ben 49,13 km/h sebességgel száguld, míg ugyanebben az évben az ifjú Pascal Maka 51,52 km/h sebességet ér el 260 cm hosszú és 50 cm széles deszkáján.

1984: Fred Haywood (USA) a St. Luis-i kikötőben 59,19 km/h ér el.

1986: Fuerteventura, Pascal Maka túlllépi a 70-et, csúcssebessége 71,97 km/h.

1993: Thierry Bielak színre lép és átlépi a bűvös 80-at, immáron csatornában. 83,96 km/h a saját legjobbja ebben az évben.

2003: Finnien Mayard a Masters of Speed versenyen 85,63 km/h-val száguld.

2004: Finnien Mayard eléri a 86,71 km/h-t.

Cél egyelőre a bűvös 90!

Visszatérve a 2004-es évhez a Gun Sails feltámasztja a rég elfeledett márkát és a Marco Copello által shapelt G-Sailboards –ból wave, freeride, freestyle és formula deszkát is piacra dob.

2005-ben a Tabou deszkák térhódítása egyre nagyobb. A DaCurve és a Rocket a mai napig kedvelt név a szörfösök körében. A korábban F2 Xantost shapelt Werner Gnigler a JP-hez szerződik és keze munkája során létrejön az X-Cite Ride FWS változat. Évekig az egyik legkedveltebb  modellje a JP-nek.

A német SURF magazin egy egész számot szentel az új területek felfedezésére. Szívesen lettem volna akkor újságíró náluk. Részletes spotleírást kapunk Peru, India, Zanzibár, Új-Zéland csodálatos szeles helyeiről. A hírek végén nyúlfarknyi cikkben lehozzák, hogy a Balatonon világkupa versenyt rendeztek, ahol Kevin Pritchard is a versenyzők között volt. Mindezek mellett megemlítik, hogy az akkor junior kategóriában induló (U17), ma PWA 7. helyezett Maciek Rutkowski a 3. helyen végzett.

Magyar vonatkozásban a Wind & Kitesurf magazin szeptember-októberi számában összefoglalót olvashatunk a második Let’s go Freestyle versenyről. Dobogós helyezettek többek között Marton András, Horányi Nevy András, Amigo Dávid, Zombory Csaba, Farkas Cecília, Karátson Kristóf stb. Fotós leírást láthatunk a 360 Carving-ról és a Spock 540 Spin-ről. Utibeszámolót olvashatunk Dr. Farkas Cecília jóvoltából Dahab-ról és szintén egy összefoglalót a világ első PWA Super Cross versenyéről. Hazai szörfös helyek közül a Tatai tó kerül bemutatásra.

A Gnigler deszkák 1994-2004! Let’s Go Freestyle eredmények!
SDM – RDM

A felszerelések tekintetében a carbon elterjedése már nem csupán az árbócokra, hanem a boom-okra és hosszabbítókra is igaz. A súlycsökkentés miatt megjelennek az RDM árbócok és hosszabbítók.

A Hi-Fly az 1978 óta létező márka ősi mivoltára alapozza reklámait 2005-ben. Mindezek ellenére a sandwich deszkái, sem a Free, sem a Madd nem arat átütő sikert. A Mambo 175 és 219 literes változatok oktatási célokra tökéletesek.

 A Hi-Fly 2005-ös “Őrült” sorozata, 2020-ban Hej-Fly néven támasztották fel a márkát!
SPEED mindörökké!

2005. áprilisában valóra válik egy álom, Finnian Mayard átlépi a 90-et! A Patrik Diethelm által shapelt F2 Missle deszkával, amely 35 cm széles, 214 cm hosszú 3,2 kg és mindösszesen 22,5 cm -es szkeget használt.

2005. szeptemberében egy igen érdekes cikk lát napvilágot. Hol máshol mint a Surf magazinban. Testi fogyatékossággal élő emberekkel készült riport arról hogyan élik meg hétköznapjaikat, és hogyan tudnak hiányzó végtagokkal szörfözni. A látvány megdöbbentő, de az akaraterő, a sport iránti szenvedély úgy látszik minden akadályt legyőz.

A szörfösök előtt nincs lehetetlen -1. A szörfösök előtt nincs lehetetlen -2.
Túl a csúcson, azaz a 90-en! G-Sailboards paletta 2005-ben!

 

Folytatjuk…..

 

1 Comment

  • by 3m n95 8210 Dátum: 2020.04.04. 4:15 de.

    Thank you so much for doing the job that is impressive here,
    everyone will like your post.
    King regards,
    Thompson Hessellund

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *