IDŐUTAZÁS, AMI KIMARADT!

IDŐUTAZÁS, AMI KIMARADT!

A manapság oly divatos retro visszatekintések kapcsán, ezúton zárjuk nagysikerű “szörfös időutazás” sorozatunkat azokkal a témákkal, amelyek az elmúlt 5 részből kimaradtak. Ilyenek például a Tombor szörf szerviz, Kucséber Feri, Hatvany sportbolt, zippzáras vitorla és még pár érdekesség. Jó szórakozást kívánunk.

Tombor szörf szerviz

A 3. rész írása közben jutott eszembe ez a picike kis üzlet, amely tízen évek óta már a múlté. A Tombor szörf szerviz Budapesten, a Lehel út és Hungária körút kereszteződésében, szemben a szintén már megszűnt DOMUS áruháznál volt megtalálható. Az igen pici üzletben, nem az új felszerelések árusítása, hanem a felszerelések javítása volt az elsődleges célpont. Cseréltek itt monofilm és dakron vitorlán egyaránt ablakot, pótolták az elveszett, vagy eltört latnikat, javítottak szörfdeszkát, valamint, még a 80-as évek közepén alu boom-ot is készített a tulajdonos.

Itt üzemelt egykor a Tombor szörf szerviz

Készítettek bizony, mégpedig rendelésre, egyedi méretben, kötözős boomfejjel, fix méretben, szegecsekkel rögzítve, végig grippes verzióban. Az elképzelés nem volt rossz, viszont a konstrukciónak a szegecselés kifejezetten gyenge pontja volt. Nagyobb terhelésnél hamar eltörtek, a grip pedig teniszütők nyeléhez használt gyenge minőségű grip volt valószínűleg, így víz hatására csúszóssá vált. A méretre gyártás előnye volt, hogy a vitorla teljesen a boom végéig ért, így nem maradt felesleges 20-30 cm szabadon. Ekkortájt az állítható boom-ok még nem voltak olyan elterjedtek.

Kucséber Feri, a szörfgyártás pioneerja hazánkban

Hazánk valószínűleg első, mindenki által ismert szörfgyártó kisiparosa, aki saját tervezésű custom-made sinkereket és funboard-okat készített Magyarországon. Bár Pszotka Ede kezei között is született pár, a bajszos mester nem erre szakosodott. A 80-as évek elején már nagyobb számban készültek a szuperkönnyű deszkák polisztirol habból és epoxy, üvegszál rétegek felhasználásával, középen stinger merevítéssel. Az egyszerű technológiának köszönhetően a deszkák súlya vert minden gyári darabot, jó siklási és fordulási képességgel rendelkeztek. A 80-as évek végére egyre népszerűbb lett a fűzfői műhely, egy-egy deszkát már szeptemberben érdemes volt megrendelni és Feri nyakára járni, hogy márciusra-áprilisra elkészüljön. A fejlődés kapcsán a 90-es évek elején megjelentek a no-nose koncepcióra épült darabok, “a kezdetleges sztirolhab-epoxy-üvegszövet konstrukciót már 1994-ben felváltotta a karbon-szendvics technológia, amit folyamatosan tökéletesítve jutottak el a mostani dupla vákuum szendvics karbon kevlár deszkák gyártásához.”  Természetesen a mester kérésre, bármelyik gyári deszka shape-jét elkészítette, teljesen egyedi festéssel, mindezt a gyári árak “töredékéért”. Szörfdeszkáit árulták Ausztriában, Olaszországban, s megfordult egyik másik hazai kereskedésben is.

A sport népszerűségével és a kiegészítő sportágak megjelenésével együtt nőtt a kínálat is. Először a kite és jégszörf deszkák kerültek fel a palettára, de megjelentek mellettük a snowboardok, manapság a foil deszkák és snowkite-ok. A gyártás mellett nagy szerepet kapott a javítás, felújítás (érdesítés), valamint a vitorlák szakszerű javítása is. Speedy Lui-val bejárták a világot, a korábbi kedvence talán az akkor örökké szeles Gardat-tó, Kozrika és Szardínia, valamint a görög szigetek.

Zippzáras vitorla

Kevesebb cucc, rövidebb ideig tartó átszerelés, költségcsökkentés. Ez a három dolog vezérelte a Multisail megalkotóit Amerikában. A velencei-tavon nevelkedett Berta Laci, aki ifjú titán korában az agárdi Nádas étteremben zenélt egyszer csak egy óceánjáró fedélzetén találta magát, ahol évekig pengette gitárját. Mivel lehetősége nyílt bejárni a Karib térséget is, szörfözés iránti szenvedélye távol hazánktól sem lankadt. Egyik túrája során találkozott a Multi-Sail vitorlával, amelyből egyet kis hazánkba is elhozott és Gárdonyban használt is.

Egy tipikus Multi-Sail vitorla 5.0-ról 4.4-re!

A vitorla lényege, hogy az alsó szekcióból egy kb. 0,7-0,8 m2-es darabot le lehetett zippzárazni, amely kapcsán könnyedebben lehetett alkalmazkodni a megváltozott szélerőhöz. 1 boom, 1 árbóc és gyakorlatilag 2 vitorla állt a szörfös rendelkezésére. A vitorlák weboldala ide kattintva elérhető. A lelkes rider wave, race-slalom és freeride vitorlák közül választhatott 4,3-7,5 méretekben, 5 latnis, 1 és 2 camberes változatban. Mint sok más újítás ez sem terjed el széles körben.

A sebesség királyai és királynői

Az Eurosport 1993-ban adta le azt a PBA Tarifa Speed futamot, amelyen esetenként több mint 60 csomós szél fújt, a stábok által felállított kamerák közül többet a szél/homok kombó használhatatlanná tett. A francia Sylvain Maurin (F-30) pl. csak három futamot tudott teljesíteni 4,4m2 vitorlamérettel. Az akkori legnagyobbak, mint Pascal Maka, Björn Dunkerbeck, Thiery Bielak, Karin Jaggi és még sokan mások képviseltették magukat a versenyen. A videó remekül visszaadja a tomboló szelet, homokvihart és ezáltal a szél erejét is, amely hatalmas bukásokat eredményezett.

Hatvany sportbolt, félprofilból profil vitorla!

Ki ne emlékezne Hatvany Sándorra, a budapesti Visegrádi utcában lévő szörfüzlet tulajdonosára, aki sajnos tavaly távozott el közülünk. Üzletében mindig jókedélyűen fogadta a betérőt legyen az kezdő vagy haladó. Üzletében az NPU gyököktől, a Sunshine hosszabbítókon át, a Mistral és Qucséber deszkákig mindent meg lehetett találni. Új felszerelés értékesítésen kívül használt cuccokkal, és javítással is foglalkozott. Leginkább vitorla javítással. Ennek egyik érdekessége, hogy kérésre a korábbi félprofil vitorlákat alakította át profil vitorlává. Tette ezt például az Alpha és F2 vitorlákkal,  amelyeknél a boom alatt és felett is, az árbóczsákig végigfutó latnizsákot varrt, így adva vélhetően megfelelő profilt a vitorlának. Tekintettel arra, hogy a vitorlák gyárilag nem úgy voltak szabva, hogy az átalakítás után a latnizsák és a vászon harmóniában legyen, így a tényegesen elvárt igényeket nem tudta kielégíteni. Ebben az időben pl. az NPU Speed Line profil vitorlák elég menők voltak, de áruk shillingben és nyugatnémet márkában is elég borsosnak minősült. Ennek bázisán páran folyamodtak az átalakításhoz….

Kitewing szörfdeszkán

A szörfös újításoknak véleményünk szerint két fő oka lehet. Az egyik: a meglévő technikát úgy fejleszteni, hogy mind gyorsaságban, mind fordulékonyságban, ugrásban és freestyle-ban jobb legyen a felszerelés és ezáltal a rider is. A másik: olyan szeles helyen élnek egyesek, annyit szörföznek, hogy a hagyományos szörfözést már szinte unják, így valami újításon, extrémitáson törik a fejüket. Ezek közé tartozik a szörfdeszkához erősített kitewing is, amely bármennyire is hihetetlen nem az elmúlt évek találmánya. A találmány lényege és egyben a feltaláló elgondolása: úgy szállni szörffel a levegőben, mint a madár. A szöveg helyett álljon itt egy rövid videó az eszközről és annak használatáról 1989-ből.

Szörfös testvérpárok, szörföző hírességek

Sokan ismerik Björn és Brit Dunkerbeck-et, Iballa és Daida Moreno-t, de mellettük van néhány olyan testvérpár is, ahol csupán az egyik fél szerzett hírnevet magának. Ilyen például az ír származású David J. Swift is, aki mindössze 3 évig volt hivatásos szörfös. Testvére Robby Swift, már jóval ismerősebben cseng a szörf fanatikusok számára. A Simmer fivérek, Klaus és Malte Simmer. 1980-ban kezdődött történetük Maui-n. Itt kezdtek a porfi szörfözés mellett saját készítésű vitorlatervezésbe és gyártásba, amely a mai napig igen sikeres. Nik Baker testvére Ant Baker szintén a víz szerelmese. Bár mindketten sikeresek, Nik többre vitte. Hazájában úgy ismerik, mint az Egyesült Királyság legjobb wave szörföse. 11 éves kora óta szeli a hullámokat. Nemzetközi szinten a világbajnoki címtől mindig távolabb volt. Testvére Ant Baker az Egyesült Királyságban rendezett versenyeken ért el hazai sikereket.

A hírességek közül Enrique Iglesias a 80-as évek közepén szeretett bele egy mozifilm kapcsán a szörfözésbe. Guy Fletcher és Alan Clark a Dire Straits oszlopos tagjai szintén a szél és hullámok rabjává vált. A Dire Straits mellett Sting szintén a 80-as évek közepén ismerkedett meg a sporttal. Az amerikai származású színész, modell és producer Bo Derek eredetileg vitorlázott, ám egy fotózáson mit ad isten ő is beleszeretett a szörfözésbe. Martina Navratilova miután abbahagyta profi tenisz pályafutását kiegészítő sportokat keresett. Így esett a választása a vitorlázásra és szörfözésre 1994 környékén. Téli kikapcsolódásnak a snowboardozást választotta. A korábbi F-1 sztár, mostani Nascar versenyző Huan Pablo Montoya Columbiában szeretett bele a sportba. Jelenleg Miami-ban él, itt hódol szeles szenvedélyének.

Miért is a legjobb sport a szörfözés?
    • szörfözhetsz egyedül,
    • szörfözhetsz gyorsan,
    • szörfözhetsz úgy ahogy éppen kedved tartja, mert ez a világ legjobb sportja!
szörfözhetsz fiatallal
szörfözhetsz trükkösen
szörfözhetsz kutyával
szörfözhetsz barátokkal
szörfözhetsz kiteosként

 

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *