Interjú Kossovics Mátéval, U-17 válogatott versenyzővel

Interjú Kossovics Mátéval, U-17 válogatott versenyzővel

Remekül indult Kossovics Máté (HUN-401) U-17 válogatott versenyző számára az idei idény, hiszen a spanyolországi, szezon előtti felkészítő edzőtáborban, valamint a Cadiz-ban rendezett nemzetközi versenyen is nagyszerűen szerepelt. A Mistral Hungary is Máté mellé állt a 2020-as szezonra, edzői szerint folyamatos a fejlődése. Ám a kialakult vírushelyzet miatt annyira kilátástalan a 2020-as év a fiatal versenyző számára, hogy nagy eséllyel kell a teljes szezon halasztására számítania. A kijárási korlátozás alatt az otthoni felkészülése folyamatos, itt kértünk tőle egy rövid interjút a körülötte zajló eseményekkel és történésekkel kapcsolatban.

Mistral Hungary: Mióta szörfözöl és honnan a szerelem?

Kossovics Máté: 2018. júliusában álltam először szörfdeszkán, itt kezdődött a kapcsolat a szörfözéssel. Mindenki azt mondta, hogy valójában az az igazi szörfözés amikor már siklasz, lábad a papucsban, trapéz beakasztva, és ennél nincs jobb érzés, de viszont odáig nehéz eljutni és csak kitartással lehet. Amikor először megsiklottam akkor azt akartam, hogy soha ne érjen véget, olyan volt mintha szárnyalnék…. szóval innen a szerelem.

MH: Melyik egyesületnél vagy leigazolva és mióta?

Máté: A Körte SE büszke versenyzője vagyok, 2019-es szezon volt az első teljes szezonom.

MH: Ki(k) az edzők? Hol szoktál edzeni?

Máté: Körtvélyesi Miklós, Cholnoky Sára és Utassy Lóránd az edzőim, Balatonaligán töltöttük az egész 2019-es szezont edzéssel. Szerencsém van mert az iskola pártolja a sportolásomat, így ha fúj a szél nem feltétlenül a tanteremben kell ülnöm.

MH: Melyik korosztályban és milyen hajóosztályban indulsz?

Máté: A 2020-as szezonban Bic Techno 293 hajóosztályban és remélhetőleg U17-ben fogok indulni. Nagyon szorítok, hogy a szezon mielőbb elinduljon.

MH: Bár eddigi pályafutásod egyelőre rövid, de mi a legjobb eredményed? Melyikre vagy a legbüszkébb?

Máté: Az egész 2019-es szezonra büszke vagyok, de egy versenyt még ezek közül is kiemelnék. Egészen pontosan a szezon első versenyét a RipCurl kupát, ahol egyből első helyezett lettem. Nemzetközi vonatkozásban a 2020-as Spanyolországi Andalúz olimpiai hétre vagyok még büszke, ahol 28. helyezett lettem (ez volt az 1. Nemzetközi versenyem)!

MH: Legemlékezetesebb verseny? Miért?

Máté: A legemlékezetesebb versenyem a Balatonföldvári Spartacus kupa. Azért, mert kb. 25 csomós szél volt és az egész verseny napot siklásban tudtam tölteni.

MH: Honnan jött az elgondolás, hogy a gyorsasági versenyekre Challenger Sails vitorlát válassz?

Máté: Az ötlet onnan jött, hogy fejleszteni szerettem volna a szlalom felszerelésem, akkor jött velem szembe a Challenger sails remek áraival, szép dizájnjával és remek kialakításával. A tesztek alapján csak jót olvastam róla, a PWA futamokon a lengyel Maciek Rutkowski is kiváló eredményeket ér el vele. Bízom benne hamarosan én is bizonyíthatok.

2020 – Challenger Fluido T3; Mistral

MH: Kedvenc zene és étel?

Máté: Kedvenc zene Awolnation Sail, kedvenc étel a pizza, minden mennyiségben.

MH: Merre szörföztél eddig külföldön?

Máté: Spanyolország – Cadiz, Görögország – Athén.

MH: Melyik az a hely ahová mindenképpen el szeretnél jutni?

Máté: Mivel nem régóta szörfözöm ezért még nem sok helyen jártam, de itt van néhány hely ahová majd egyszer szeretnék eljutni: Garda-tó, természetesen Hawaii, Palma és Rodosz.

MH: Kedvenc szörfösöd? Példaképed?

Máté: Kedvenc szörfösöm : Nico Prien (Ger-7). Példaképeim természetesen edzőm Cholnoky Sára, és Glofák Olivér.

MH: Célok?

Máté: Céljaim a 2020- as szezonra Magyar bajnoknak lenni Bic Techno 293 U17-ben. Hosszútávon pedig kijutni az Olimpiára.

MH: Mit szólnak a szülők? Nem túlzottan pénztárcabarát sport.

Máté: Ők teljes mértékben támogatnak persze észszerű keretek között. Ráadásul továbbtanulás kapcsán sportiskolába adtam be a jelentkezésemet, így bízom benne, hogy a suli is támogatni fog.

MH: Egyéb kiegészítő sportok?

Máté: 10 évig karatéztam, 3 évig fociztam és most a szörf mellett rengeteget biciklizek és futok is.

MH: Mi a helyzet a jelenlegi koronavírusos helyzettel? Edzések? Otthoni edzés? Edzésterv? stb.

Máté: A szörf szövetség és az egyesületem a KÖRTE SE is küldött edzéstervet amik az itthoni edzésre adnak lehetőséget, emellett edzés naplót kell vezetnem, amit az egyesületem hetente ellenőriz.

MH: Köszönjük a lehetőséget és a válaszokat. Sok sikert kívánunk és természetesen jó egészséget! Aloha

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *