Garda-tó One Hour Classic

Garda-tó One Hour Classic

Egy péntek reggeli, már sokadik napja szélmentes napon indultunk útnak Olaszországba a Garda-tóhoz. A kvartett tagjai Cholnoky Sára, Bors Máté, Dande Anett & Krisztián. A túra célja részben, hogy egy jót szörfözzünk, valamint a Challenger Sails meghívására megnézzük a szombati és vasárnapi napon megrendezésre kerülő One Hour Classic szörfversenyt, amelyet szlalom és foil kategóriában egyaránt megrendeznek. Mindezeken túl nem titkolt cél volt, hogy Bors Mátét összehozzuk a Challenger Sails-es csapattal is.

Az út

Az előzetes tájékozódás alapján a határokon kisebb torlódás volt várható, az autópályákon viszont zökkenőmentes haladásra számítottunk. A csapat egyik fele az Al Cor kempingben, míg másik fele a Holiday Hotel-ben, közel a Challenger Sails csapat főhadiszállásához foglalt magának szállást. A reggel 7:00 órai indulást követően meglepődve tapasztaltuk, hogy a magyar-szlovén és szlovén-olasz határon is könnyedén, kis túlzással minden ellenőrzés nélkül gördülhettünk át. A közutakon Szlovéniában és Olaszországban egyaránt a korábban megszokott nyári forgalomnak csak a tizedét lehetett tapasztalni. A szlovén-olasz határon körülbelül 12:00 óra magasságában léptünk át. Kora délután érkeztünk a Garda-tóhoz. Elfoglaltuk a szállást, Sasi és Máté a kempingben állította fel a sátrát.

Krisztián – Bad – Máté

Bors Máté in action

A Főnök állítja a vitorládat I.

A Főnök állítja a vitorládat II.

Alberto Menegatti emlékére

Dunky vitorlát szárít

A hosszú út után kis pihentető átmozgató séta és egy kellemes vacsora következett, amelyet a Maciek Rutkowski-val, Bruno Martini-vel együtt élvezhettünk. Szó volt itt 2020-as tervekről, 2021-es vitorlákról, korábbi versenyekről és magánéletről egyaránt, de fejben félig már a szombat reggeli szörfözésre készültünk, a PWA sztárok pedig a másnapi futamokra. Nem is ért bennünket csalódás, hiszen reggel befújt az északi szél, s bár az odaút esős volt, a többi nap verőfényes napsütést tartogatott számunkra. Míg Bors Máté és Sasi kilences illetve nyolcas foil vitorlával kiválóan repültek a víz felett, addig a sima vízen a Mistral deszka és a hetes vitorla is remekül teljesített. A reggeli session után pihenésre azonban nem nagyon volt lehetőség, hiszen a délután szél hamar befordult és 13 órától ismételten a vízen találtuk magunkat. Este a fáradtság ellenére a pizzázást és a remek olasz tésztákat nem hagytuk ki, mellé hideg söröket kortyoltunk.

A rajt pillanata

Maciek melegít

Maciek melegít II.

Foil futam győztesen

Bruno Martini

110liter/7.0m2

One Hour Classic

A szombati nap délutánján rendezték a One Hour Classic foil, majd szlalom futamait, amely félsikert hozott. A szél gyengülése miatt a szlalom futamot a szervezők félbeszakították, így értékelhető eredmény csak a foil kategóriában született. A szervezők a vasárnapi napra fordítottak a sorrenden és az erősebb induló szélben rendezték meg a szlalom futamot, majd ez utána kerítettek sort a foil futamra. Az utolsó nap videós összefoglalója az alábbiakban látható.

Foilos futamból hármat rendeztek ahol Jordy Vonk volt a leggyorsabb, Maciek Rutkowski (POL-23, FMX Racing, Challenger Sails) a második, Lukas Guiraud pedig a harmadik helyet szerezte meg. Szlalom a fentiek miatt egy értékelhető futamot szerveztek, ahol Matteo Iachino lett az első, Jordy Vonk a második, és Maciek Rutkowski (POL-23, FMX Racing, Challenger Sails) a harmadik.

A hétfői napon kicsikét fordított lett a sorrend mivel a reggeli szélben a foilosok sokkal jobban hasítottak,  délután viszont kiválóan befújt az Ora, így több száz szörfös szelte a habokat.

A korábbi híresztelések és félelmek ellenére mindenhol patika tisztaságot tapasztaltunk. Minden üzletben, minden étteremben, minden bevásárlóközpontban, a legkisebb boltban is kézfertőtlenítők tömkelegét láttuk kitéve. Belépéskor a maszk használata kötelező, a bevásárlókocsikat automatikusan fertőtlenítették. Tavaly júliushoz viszonyítva amikor szintén a Garda tónál jártunk a turistáknak körülbelül 20%-a lehetett jelen. Este kényelmesen lehetett helyet találni az éttermekben, az utcákon nem volt tömegnyomor, az autóforgalom is jóval a megszokott alatt volt. A hétfői záró vacsorát követően abban állapodtunk meg hogy a kedd reggeli szelet még kihasználjuk, így csak délben indultunk vissza Magyarországra.

Szlalom pillanatok I.

Szlalom pillanatok II.

Szörfösök a köbön

Sasi készülődik

Foil csak lazán

Csak egyszerűen gyönyörű

Élmények

A hazaút még zökkenőmentesebb volt, se az olasz-szlovén, se a magyar-szlovén határon ellenőrzésbe nem futottunk bele, gyakorlatilag a határon senki nem állt. Kényelmesen lehetett gurulni át egyik országból a másikba. Maroknyi kis csapatunk semmilyen szinten nem hozott szégyent hazánkra hiszen a vízen a szörfösök között tisztességesen helyt álltunk. Nagy élmény volt találkozni olyan sztárokkal mint Maciek Rutkowski-val, Cesare Cantagalli-val,  Bruno Martini-val, Björn Dunkerbeck-el és még sok más kiválósággal. Bors Máté és Cholnoky Sára a vízen találkozott Patrik Diethelm-el aki éppen a 2021-es egyik prototípusát tesztelte, s Máté legnagyobb örömére sikerült is párkört együtt foliozniuk. Máténak ez volt az első garda-tavi élménye, s úgy gondoljuk, hogy nem is tapasztalhatta volna meg jobban ezt a helyet, mint csodás napsütés és kiváló széljárás mellett. Megtapasztalhatta azt is amikor Claudio Badiali, a Challenger Sails főnöke és vitorla designere, a FŐNÖK állítja be a vitorláját és ad szerelési tippeket/tanácsokat.

Az odafelé tartó út az előző éjszaka rövidsége miatt csendesebbre sikerült, de hazafelé  és a közös vacsorák alkalmával volt szó természetesen szörfözésről, utazási élményekről, olimpiai kvóta szerzésekről, olimpiai és VB élményekről, éjszakai szörfözésről, magánéletről és sok másról. A túra alkalmával rengeteg fotót készítettünk amelyekből párat közzéteszünk számotokra. Hiszen a Garda-tó nemcsak szeles, de csodálatos is.

Örülünk hogy együtt utazhatunk Cholnoky Sárával és Bors Mátéval. Ezúton is köszönjük a közös élményeket. A szél legyen veletek!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *