IDŐUTAZÁS – ’06-2010, SOROZATUNK 5. RÉSZE

IDŐUTAZÁS – ’06-2010, SOROZATUNK 5. RÉSZE

A legnépszerűbb és legnagyobb sztárok versenyektől való teljes vagy részleges visszavonulásával, az addig háttérben húzódó riderek közül páran előrébb lépnek. Ilyen például Bernd Flessner is, aki az F2/NP márkákkal egyre előkelőbb helyet szerez magának a szlalomversenyeken. Mi sem bizonyítja feltörekvési vágyát, mint az a póló, amelyben az egyik 2006-os szörfmagazinban pózol “Naish, Dunkerbeck,……most én következek!” felirattal.

A Garda-tavi Torbole-ban megrendezésre kerülő Mistral Screamer Szlalom versenyen, amelynek házigazdája a Circolo Surf Club, olyan nevek állnak rajthoz mint Nick Baker, Greg Allaway, Ibbala Moreno és Daida Moreno, azaz a Moreno ikrek, mind a Mistral által szponzorálva, Mistral deszkával versenyeznek. Kattints a fotókra a teljes méretért és látványért.

Naish után most már Ő következik! Mistral, Baker, Moreno, Allaway – 2005!
Daida és a Mistral Beast Az Indiai óceán átszörfözése

 

1985-ben Uli Stanciu interjút készített Robby Naish-el a győztes Sylt-i világkupa után. 21 évvel később 2006-ban Robby ismét a dobogó legfelső fokára állt ezen a helyszínen, viszont már nem a Mistral/Gaastra párosítással, hanem saját márkával hódította el az első helyet.

2006 decemberében a német nemzeti, valamint a nemzetközi szörfösökre lehet szavazni, megválasztva ezzel az év versenyzőjét. A jelöltek nemzetközi szinten:

  • Daida Moreno,
  • Victor Fernandez,
  • Jose Gollito Estredo,
  • Antoine Albeau,
  • Kauli Seadi,
  • Karin Jaggi,
  • Björn Dunkerbeck,
  • Finian Maynard,
  • Raphaela Le Gouvello és
  • Kevin Pritchard.

A nevek közül a fentiekben aláhúzott Raphaela Le Gouvello-t kell kiemelni, hiszen speciális szörfdeszkájával 6000 km-t szörfözve szelte át az Indiai óceánt. Fotót lásd fent.

25 éves az F2 Sunset Slalom

2006-ban ünnepli 25 éves évfordulóját a nagysikerű F2 Sunset Slalom típus. A 80-as évek közepén történt megjelenése óta (lásd korábbi cikkünk) a Dunky testvérpár a márkát a csúcsra emelte. Ebben az évben egy limitált szériát adtak ki a jubileum alkalmából.

Namíbia egyre kedveltebb spot a sebesség megszállotai számára, amely ma már a nagynevű Lüderitz Speed Challenge-nek ad otthont évről évre, s nem utolsó sorban Dunky egyik kedvelt speed spotja. A szárazföld felől érkező erős szél tökéletes sima vizet produkál a part közelében. Minden adott a sebességi rekordok folyamatos megdöntéséhez.

Dunky Namíbiában – 2007! F2 Custom design, már a múlté!
Felfújható tetőcsomagtartó! 25 éves a Sunset Slalom

 

Az egyedi megoldások között szerepel egy 2007-es kiadású HandiRack felfújható tetőcsomagtartó, melyet a gyártó 79 EUR áron értékesít. Hosszabb távú utazáshoz nem éppen ideális, mivel a szörföt lefogató gurtnit és a felfújható csomagtartó gurtniját is az utastéren keresztül kell átvezetni, de talán a telekről a tópartig praktikus megoldás lehetett (fotó lásd fent).

A SUP születése

2007-ben megjelenik az első merev Mistral SUP. Nem csupán a deszkát mutatják be, de mint új sportág, mint új sporteszköz, fotóillusztrációkkal tűzdelve tanácsot is kapunk az első lépések elsajátítására. Mistral importőrként megjegyezzük, hogy SUP és SUP között így is lehet a különbséget tenni, hiszen a Mistral már több mint 14 éve végzi a fejlesztéseket.

2009-ben a német SURF magazin érdekes cikket közöl a svájci Engadin-ban megrendezett tandem szörfversenyről, ahol gyorsasági és pályafutamok is lebonyolításra kerültek. A saját készítésű tandemek mellett Lechner és Rainbow deszkák is szelték a hullámokat. 50 páros mérte össze tudását köztük testvérek és férj-feleség páros is megtalálható volt a nevezési listán. A tandem azonban nem újkeletű. 1982-ben a Windglider is készített páros deszkát. Az ezt követő években ismereteink szerint a Starboard hozott ki gyári megoldást a témára.

Így fordulj könnyedén! Felállás és indulás – SUP
A svájci futam egyik tandem versenyzőpárja!

A 2010-es év kiemelkedő sztárjai kategóriánként:

Férfi szlalom:

1.Antoine Albeau

2.Björn Dunkerbeck

3.Cyril Moussilmani

4.Micah Buzianis

5.Finian Maynard

Női szlalom:

1.Karin Jaggi

2.Valérie Arrighetti

3.Sarah-Quita Offringa

Freestyle férfi

1.Jose Gollito Estredo

2.Elton Frans

3.Kiri Thhode

Freestyle női

1.Sarah-Quita Offringa

2.Yolanda Freites de Brendt

3.Laure Treboux

Ami a sorozatból kimaradt

A magazinok, videók feldolgozása során sokszor újra és újra kezünkbe akadtak régebbi lapok,  jutottak eszünkbe már elfeledett megoldások, s csaptunk a homlokunkhoz, hogy ezt is érdemes lett volna bemutatni. Sorozatunkat a 2010-es évvel lezárjuk, ugyanakkor egy utolsó cikket szentelünk mindannak a jó pár érdekességnek, amelyet többek között Ti küldtetek be számunkra e-mailben vagy kommentként, s amelyeket kihagytunk, de fontosnak tartjuk. Ilyenek pl.:

  • magyarországi Mistral EB futam,
  • Tombor szörf szerviz a Lehel úton,
  • Szörfgyártó ikonunk és a hazai szörfözés egyik pioneer-ja Kucséber Feri külön szekciót érdemel majd,
  • Hatvany sportbolt,
  • Zippzáras vitorla és még pár érdekesség kerül majd terítékre.

Folytatjuk….

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *